fbpx

Električar Beograd | Majstor Za struju

Zamena grejača bojlera, zamena termostata bojlera.
Zamena priključnih creva, sigurnosnog ventila!
Popravka neispravne instalacije bojlera.
Popravka prelivnih (kuhinjskih) bojlera.
Montaža novog bojlera, demontaža starog.
Održavanje bojlera, čišćenje kamenca.

Obavezno jednom godišnje kazan bojlera očistiti od kamenca. To produžava radni vek bojlera, mada se retko ko bavi takvom preventivom.
Kako bi smanjili taloženje kamenca jedan od trikova je i da smanjite temperaturu vode u bojleru. Poželjno je ispod 60 stepeni Celzijusa, jer se tako znatno manje taloži kamenac.

Voda u Srbiji je prilično “tvrda” voda, što znači da sadrži mnogo kamenca. To svakako nije dobro kada je njeno konzumiranje u pitanju, a jedna od nus pojava je i nakupljanje kamenca u bojleru. Kamenac se izdvaja iz vode sa porastom temperature, tako da ga uvek najviše ima u zoni oko grejača i na samom grejaču. Čak i namanji sloj kamenca na metalnoj površini grejača izoluje grejač od vode na boljeru i otežava prenos temperature. Zbog toga je bojleru potrebno više vremena da postigne zadatu temperaturu vode, pa, pogađate, raste i potrošnja električne energije. To nikako ne želimo, jer je poznato da je boljer jedan od najvećih potrošača struje u kući.

Sve češće se dešava da voda kaplje iz sigurnosnog ventila ispod bojlera u kupatilu. To se događa čak i kada je sve potpuno ispravno, a bojler i vodovodne instalacije novi.

Mnogi se iznenade, ali kapljanje sigurnosnog ventila bojlera je potpuno očekivano i ispravno ponašanje ovog ventila, ako je pritisak u instalaciji previsok, ili se voda u bojleru greje na preveliku temperaturu.
Sigurnosni ventil štiti bojler od prevelikog pritiska koji bi mogao da ga ošteti.
Kada pritisak u instalaciji poraste do nivoa na koji je naštelovan (najčešće 6 Bar ili 9 Bar), sigurnosni ventil će se otvoriti, voda će iz njega početi da kaplje i na taj način će se smanjiti pritisak u bojleru.
Ako se ovo ne bi dešavalo, preveliki pritisak bi negde morao da izađe, pa bi došlo do oštećenja kazana, ventila posle bojlera ili slavina…
Sigurnosni ventil ne dozvoljava da se voda iz bojlera vrati u vodovodnu instalaciju usled npr. nestanka vode.
Na taj način se obezbeđuje da u vaš stan ne može da dospe voda iz komšijskog bojlera, koji možda i nije davno čišćen, pun je prljavštine, kamenca, bakterija…
Sigurnosni ventil Takođe ujednačava pritisak vode u bojelru (koji raste kada se voda greje) sa onim u instalacijama.

Pozovite

Majstor dolazi isti dan

Ponedeljak-petak 8-20 Subotom 8-18